fredag den 25. maj 2012

Efterskrift Laos


Også i Laos, som i Thailand, er Tuk Tuk’ den nemme måde at komme rundt i byerne på. De svare lidt til de danske taxaer, men knapt så komfortable, da det i bund og grund er en trehjulet knallert, hvor der snildt er plads til en 10-12 personer.
Knallerten er folks foretrukne køretøj, man ser generelt mange knallerter og foran de mange skoler holder der ofte mellem 50 og 100 knallerter. Desuden kører der helt ustyrlige mængder helt nye Toyota Hiace og Hilux rundt med tonede ruder. Deres private bilpark er yderst imponerede, men busser og lastbiler er ældgamle og altid væsentligt overlæsset.

Levestandarden i Laos er generelt høj, noget højere end i Thailand ser det ud til. Måske pga kommunismen, alting ser meget præsentabelt ud, og alle har rimelige huse at bo i. Men tysk grundighed er ikke noget de kender til! Når ting virker, så er det fint og der er ingen grund til at gøre mere ved det. For eksempel kan man på et helt nyt badeværelse ofte se at vandhanen ikke sidder fast på håndvasken, at afløbet ender i et lille hul i væggen som fører ud i haven og at folk stadig ikke helt stoler på brusere, men hellere vil bruge en spand vand at vaske sig i…

Som følge af den høje levestandard eller kommunismen, ser man skoler over alt i landskabet. Hver lille flække har deres egen skole, et meget godt tegn for landet! Men i hver familie er der selvfølgelig også ca 8 børn.

Både i landsbyer og i større byer, ser man køer, grise, høns og hunde gå rundt som det passer dem. I de større byer virker det lidt mystisk, men i de små landsbyer er det meget hyggeligt at møde et par smågrise komme tøffene eller 15 køer der i deres eget tempo prøver at krydse vejen. Generelt ser man rigtig mange landbrugsdyr hernede, og det er da også næsten umuligt at købe en vegetar ret. Og nej, det er så bestemt ikke fordi vi er blevet vegetarer, men kødet hernede er elendigt! Om det er alt den motion dyrene får eller fordi de ikke lader kødet hænge ved vi ikke, men selv deres grise og kyllinger er som skosåler, og okse kødet endnu værre!

I morgen drager vi mod Cambodia til Jeppe og Ibens land. Det bliver en 12 timers bustur fra Pakse til Phnom Phen. Et helt sikkert På gensyn Laos!

Bolaven Plateau - Vandfaldsekspressen

Fra Pakse tog vi på en knallert tur til Bolaven Plateau som er kendt for silke og kaffe produktion og en masse spektakulære vandfald.  Første stop var Tat Fane, et dobbelt vandfald, hvor to floder mødes, og ”falder” ud over den samme klippe -en noget fesen oplevelse da man kun kunne se vandfaldene fra et udsigtspunkt ved et overpriced resortcenter! Vi kørte derfor hurtigt videre til næste vandfald: Tat Niang, her i området lavede de særlig fairtrade kaffe (til 18000K for en kop) og både vandfaldet og omgivelserne var smukke. Man kunne bade, men desværre var vejret for første gang ikke helt med os, så vi droppede svømmeturen. Vi fortsatte til Laos’ kaffe hovedstad numero einz, muligvis verdens mest triste by. Herfra kørte vi igennem enorme kaffe plantager, op og ned gennem dale med smukke vandløb og fantastiske udsigter –her fik man virkelig indtryk af at man kørte oppe på et plateau! Vi stoppede i byen Tat Lo opkaldt efter et vandfald som vi aldrig fandt, men i byen var der dog et andet smukt vandfald nemlig Tat Hang. En hyggelig landsby hvor vi tilbragte natten i en siv hytte, men med udsigt over vandfald og flod, 30000K –svare til ca 20kr. Vi startede dagen i dag med en morgen dukkert i floden, og hoppede herefter på knallerten, tilbage til Pakse. Turen hjem var smuk, og der var som der er overalt i Laos, masser af mennesker og dyr på vejen. I landsbyerne går hunde, køer, grise, geder og høns frit rundt som det passer dem, det er lidt svært at forstå hvordan de ved hvis der er hvis, men det ser meget hyggeligt og harmonisk ud, men gir selvfølgelig lidt trafikale problemer!

                                        Vandfaldsekspressen på tur
                                        Ok udsigt til en tyver
                                        Bungalow tre fra højre var vores
                                        Tat Hang
                                        Drømmesengen
                                                Næste morgen! Knap så meget vand, vi var vist heldige

Champasak Wat Phu


Efter en hviledag i Pakse satte vi kursen mod Champasak og Wat Phu der skulle være Laos svar på Angkor. Klokken otte næste dag sejlede vi ned af Mekong floden i en langbåd med lyserøde havestole, den var ikke gået for Søfartsstyrelsen derhjemme! -men en fantastisk flot tur. Efter to timers sejlads endte vi i Champasak, indlogerede os på et hostel og slapppede af med øl og driks resten af dagen. I løbet af natten gav det et ordentligt torden og regnvejr, vi vågnede begge og turde ikke se ud af vinduerne i frygt for at Mekong var ved at flyde over sine breder! Næste dag lejede vi en knallert og kørte mod Wat Phu en spændende tur gennem små landsbyer og med mere eller mindre eksisterende veje. Da vi endelig ankom til Wat Phu (Mount penis som det også kaldes i folkemunde) -var det ikke særligt imponerende, men vi fik et lift i en elbil og fik gået en dejlig tur, så det var ok. Senere tog vi tilbage til Pakse for at tage på nye eventyr.
                                        En dejlig sejltur på Mekong floden, der fiskes over alt
                                        Mekong! Forådskammer og skrallespand. Derfor bader man ikke i Mekong
                                        Lyserøde havestole
                                        Wat Phu og munken
                                        Mange stejle trapper, men HD klare den
                                        Wat Phu

søndag den 20. maj 2012

Trekking dag 2

                                        En smuk morgen efter en regnfuld nat
                                         Landsbyen hovedindtægtskilde er tobaks produktion (Ikke ryger i burde skamme jer, tænker i slet ikke på de små samfund i ødelægger med jeres hetz, Var det for meget??)
                                         Vi kom til at gå i vand hele dagen
                                         De mente at vi blev den sidste tur i år da junglen snart er ufremkommeligt pga vand
                                         HD bestiger et bjerg i fin stil
                                         0.1 ton har det lidt hårdt, op ned op ned giver sved på panden

Næste morgen fortsatte turen, pga regnen var en del af de stier vi skulle gå på, blevet til små vandløb, så vi opgav hurtigt at holde fødderne tørre. Vi kom igennem meget mere tæt og stejl jungle, inden vi kom til en lille landsby. Her blev vi læsset op på en vogn og kørt med en fræser ud til Kongleng Lake eller Blue lagoon. Et virkeligt smukt sted hvor vi kunne bade inden turen gik tilbage til civilisationen. Hjemturen foregik først på ladet af en stor firehjulstrækker på knapt eksisterende veje og så med tuk tuk resten af vejen hjem. Alt i alt var det en fantastisk natur og kultur oplevelse.
                                                  Det var sku hårdt

                                         Middag sticky tice og kylling
                                         Vand bøffeller tager en slapper i middagssolen
                                                 Ad sted på det mest brugte køre tøj i Laos lige efter knallerten
                                         Den blå lagune
                                         Det var lidt koldt men for friskende
                                         Så skal vi hjemad først endnu en tur med fræser cirke 2 km, så 15 km på ladet af en bil, derefter 40 km med tuk tuk
                                         Tilbage til civilisationen
En helt fantastisk tur

 Vi er ankommet til Pakse som ligger i det sydlige Laos efter en otte timer lang bus tur for sølle 300 km. i dag skal vi slappe af og i morgen skal vi sejle på Mekong floden mega svedigt.

ThaKhaek og trekking

                                        Et gigantisk træ i ThaKhaek
Vi stod af bussen i byen Tha Khaek, en lidt større by med rigtige toiletter! Det var rart at komme til en by hvor man igen kunne gøre sig forståelig og få god Laotisk mad. Vi havde besluttet at vi ville ud og se naturen i det centrale Laos, her skulle være enestående natur oplevelser, med regnskov, bjerge og elefanter! Efter fiaskoen ved at rejse på egen hånd, bookede vi en tur gennem det lokale turistbureau. Turen startede kl 8 næste morgen, så aftenen gik med at fylde depoterne med rigelige kalorier.
                                         Så kan turen starte. I baggrunden ses en Laotisk skole. Alle går i skole til de er ca 15
                                         Giuden bryder sig ikke om solen han vil gerne beholde sin lyse hud
                                         Der skulle forceres græsningsarealer, rismarker og landsbyer. Her KR i let trav
Vi blev hentet i tuktuk og blev efter en god køretur sat af i Phou Hin Poun NBCA med vores engelsk talende guide. Vi fandt hurtigt ud af at de eneste større dyr vi kom til at se i junglen var køer og bøfler, da Thaierne havde købt alle elefanterne inden vi kom. Turen startede med at gå igennem forskellige landsbyer inden vi kom ind i junglen hvor den stod på hule vandring og badesøer. Til middag fik vi fisk, og HD spiste det da vi havde hørt det ville såre vores vært hvis vi ikke spiste hvad der blev serveret. Vi tror de var meget imponeret af vores trekking skills, for vi ankom til vores overnatnings landsby ved fire tiden. Der slappede vi lidt af og snakkede med landsbyens overhoved og bar ejer. Senere fik vi aftensmad hvor vores guide havde skaffet noget ko kød; det skulle han ikke have gjort, det er til dato det sejeste kød vi har smagt. Resten af aften drak vi lidt øl og blev optaget som landsbyens gæster. I løbet af natten gav det et ordentlig regnskyl, og vi blev vækket ved at taget ikke var helt tæt.
                                         En fire km dyb grotte
                                         I regntiden er vandstanden ca 2 m højere
                                         Tid til en dukkert og middagsmad
                                         Friske fisk de smagte mega godt og HD spiste og så en del for ikke at fornærme vores værter. Men det var en kamp.
                                         Efter middag fandt vi en siesta hule hvor der kunne slappes af og bades
                                        
                                         Ude af junglen og på vej til vores landsby
                                         Træt HD
                                         Træt KR
                                         Men det blev til et par øl med byens ældste mand på 68

lørdag den 19. maj 2012

Pak Ka-fucking-ding

Efter en dag i Vientiane tog vi bussen mod Pak Kading. En lille by i central Laos, med mulighed for at tage på bådture til et smukt vandfald og et research center. Vi blev sat af i en lille flække af en by, hvor der ikke så ud til at være meget andet end et par kiosker og nogle huse, og begyndte ivrigt at lede efter en båd. Efter en times søgen, konkluderede vi, at vi nok var blevet sat af det forkerte sted, for der var hverken både eller flod. Vi ventede en times tid efter en bus der kunne tage os med videre, men heller ikke her var heldet med os. Da kl. nærmede sig fem, besluttede vi at tage et værelse i et lille guesthouse for natten og så forsøge at komme væk tidlig næste morgen. Vi fik et værelse, med et toilet der mest af alt var et hul i jorden! Ret hurtig blev vi derfor enige om at droppe aftensmaden på de små suspekte landsbykøkkener. Vi delte i stedet et par øl og gik i seng kl ca otte… Næste morgen var vi oppe kl seks for at komme med en bus ud af landsby hullet! Efter et par timers venten var heldet med os! Vi blev læsset i en dobbeltdækker bus, hvor nederste etage blev brugt til folks forskellige habengut; kyllinger, papkasser madrasser o. lign. Oppe i bussen sad folk klemt godt sammen blandt endnu flere store papkasser, haner og 60 kasser printerpapir! Alt i alt en meget speciel redning ud af Laos røvhul!

                                         HD sidder et gudsforladt sted i Laos

                                                  Denne skuffelse skulle drikkes væk

fredag den 18. maj 2012

Billeder fra Vientiane

I Vientiane går alting ned i tempo og intensitet, det er muligt at få rigtig kaffe, franske specialiteter og super Laosisk mad. Byen har en del levn fra den franske kolonitid og stemningen i byen er super hyggelig. Folk er virkelig venlige, men en mærkelig ting er, at de ikke smiler!!!!

                                      Er lige ankommet til Vientiane og vi leder efter et billigt hostel

                                    KR og det planlagte ny slot i Vientiane


                                          

                                       Triumphbuen a la Vientiane

                                        Der flages med Hammer og sejl på alle større
                                        virksomheder og offentlige bygninnger

                                         Strandpromonaden var imponerende, 500 m sand bakke ud mod Mekong floden. Statuer og muligheder for gynamstik, fodbold og aftenmarked. I baggrunden ses Laos gamle leder.